Overheid blijft LEVs zoals de Onewheel veilen via veilingwebsites

LEVs zoals de e-step, een elektrisch skateboard(ESK8), een EUC of een Onewheel zijn in Nederland verboden voor gebruik op de openbare weg volgens de meeste officieren van justitie. Die bepalen wat er met je LEV gaat gebeuren als de politie hem in beslag neemt.

Bij een eerste overtreding zal de politie een PV opmaken voor feitcode K024b. Het OM bepaalt de hoogte van de boete maar die is meestal €280. Bij een tweede overtreding kan de politie je LEV ook in beslag nemen. De Officier van Justitie bepaalt wat er met het voertuig moet gebeuren.

Vaak krijg je te horen dat ze je LEV gaan vernietigen. Wij kwamen er in 2020 achter dat de overheid dat niet doet maar de in beslag genomen LEVs stiekem veilt via de domeinen en externe veiling websites of zelfs achterover drukt. Het was (inter)nationaal nieuws. De overheid heeft naar aanleiding van onze berichtgeving de regels aangepast. De politie geeft je sinds mei 2021 bij een eerste overtreding eerst een waarschuwing en een boete.

We zien die veiligen nog steeds voorbij komen maar de websites waar de in beslag genomen LEVs worden aangeboden zijn iets minder bekend bij de massa. Toch maken we regelmatig mee dat eigenaren van een LEV via een veilingwebsite moeten gaan opbieden om hun eigen in beslag genomen LEV weer terug te kopen.

Zo zagen we onlangs een Onewheel XR met een waarde van €2000 geveild worden voor €400 zonder dat de eigenaar hier iets vanaf wist. Hij had graag zijn eigendom willen terugkopen. Afgelopen weekend zagen we dat iemand zijn eigen Onewheel heeft weten terug te kopen voor €650. Samen met de boete(s) die hij kreeg toch al gauw meer dan €1000. Wij vragen ons af waarom eigenaren van LEVs zo buitensporig gestraft moeten worden en waarom de overheid ze via veiling websites blijft verkopen.

Opvallend detail is ook dat op de Onewheel XR een sticker van de politie zit met de tekst bijzondere bromfiets. Iets wat een Onewheel niet is want een bijzondere bromfiets heeft 2, 3 of 4 wielen en de RDW heeft meerdere malen aangegeven dat er geen keuring nodig is omdat een Onewheel geen voertuig en dus ook geen bijzondere bromfiets is.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *