We schreven het al eerder voor een eenwieler zoals de Onewheel bestaat geen kentekeneis, geen minimum leeftijd, noch rijbewijseis. Zowel de RDW als het OM en de politie hebben ons meerdere keren laten weten dat een Onewheel is toegestaan op de openbare weg.
Het OM stelt dat er dan wel een WA-verzekering afgesloten moet worden. Probleem is dat je alleen een WA-verzekering kan afsluiten voor een motorvoertuig. Een Onewheel valt niet niet onder EG-richtlijnen en dus ook niet onder voertuig categorieën.
Qua regelgeving is het geen voertuig en kan het dus ook geen motorrijtuig zijn volgens de WegenVerkeersWet en het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens.
Waarom niet? Heel simpel: een (motor)voertuig heeft meer dan één wiel en de Onewheel valt daar dus buiten. De vraag is ook of er überhaupt wel een verzekeringsplicht is. Het ligt voor de hand dat een Onewheel gewoon onder een standaard aansprakelijkheidsverzekering valt, net als een fiets.
Toch zien we nog regelmatig dat de politie Onewheel’s en eenwielers in beslag neemt. Vaak krijgen eigenaren te horen dat het een niet gekeurd voertuig is en dat ze hem daarom in beslag nemen. Na een telefoontje met het OM blijkt dan ook snel dat er geen keuringsplicht voor eenwielers is en dat het ook geen voertuig is. We kennen Onewheel eigenaren waarvan al 3x een Onewheel in beslag is genomen. De meeste worden teruggegeven en boetes worden kwijtgescholden.
Daarbij willen we ook graag een positieve kanttekening plaatsen er zijn heel veel handhavers en agenten die geen enkel probleem hebben met een Onewheel en inmiddels wel weten hoe het met deze discrepantie in de wetgeving zit.
Politie Deventer heeft ook uitgebreid gebeld met het OM en daarvan hebben we het volgende audiofragment. Duidelijker kunnen we het niet maken en dan hoeven andere dienders niet steeds opnieuw het wiel uit te vinden: