Verwarring over Onewheel bij politie

We schreven het al eerder voor een eenwieler zoals de Onewheel bestaat geen kentekeneis, geen minimum leeftijd, noch rijbewijseis. Het OM heeft blijkbaar bedacht dat er dan wel een WA-verzekering afgesloten moet worden anders kan de politie een Onewheel in beslag nemen. Dat staat nergens in de wet maar de politie voert het wel uit. Zoals we al eerder schreven bestaat er in Nederland geen WA-verzekering voor een eenwieler zoals de Onewheel. Heel simpel, een (motor)voertuig heeft meer dan één wiel en de Onewheel valt daarbuiten. Je kan alleen een WA-verzekering afsluiten voor een motorvoertuig. 

De Onewheel is geen (motor)voertuig. Die bevestiging krijgen we ook van de RDW en van sommige politie agenten. Net als ons snappen ze het ook niet meer want de ene dag nemen ze een Oneheel in beslag, vervolgens geven ze hem weer terug met de aantekening dat een eenwieler is toegestaan op de openbare weg. Daarna krijgt iemand weer een bekeuring van meer dan €400 voor het rijden met een onverzekerd motorvoertuig, weer iemand anders moest onlangs verschijnen voor de rechter waarbij de zaak is opgeschort en zo kunnen we nog wel even doorgaan. 

Vandaag was het ook weer raak. De politie nam een Onewheel in beslag, zonder aanleiding. Ze vertelden de eigenaar van de Onewheel daarbij letterlijk het volgende: je kan een Onewheel niet verzekeren omdat het geen voertuig is en vervolgens nemen ze de Onewheel in beslag en zeggen daarbij dat een Onewheel verzekerd moet zijn omdat het een voertuig is. 

De wegenverkeerswet beschouwt een 1-wieler zoals de Onewheel niet als een voertuig. In sommige steden weten ze gelukkig wel hoe het zit en geven ze in beslag genomen eenwielers weer retour aan de eigenaar, zonder boete. Zie bijlage waarbij we de privé gegevens even hebben weggelakt, net zoals de overheid dat doet bij een WOB-verzoek. Let vooral even op de tekst met de hand geschreven: “toegestaan op de openbare weg = monowheel.” In het document staat vervolgens dat het gaat om een teruggave van een bromfiets, voertuig en een monowheel. Het blijft verwarrend maar de politie bevestigd zelf zwart op wit dat een eenwieler is toegestaan op de weg.  

We vermoeden dat sommige politie agenten aan het optreden zijn op grond van de WAM (WA verzekeringsplicht) en mogelijk vanwege hinderlijk of gevaarlijk rijgedrag van de bestuurder op grond van 5 WVW 1994.

Dat was vandaag geenszins het geval en een WA-verzekering kan je alleen afsluiten voor een motorvoertuig. Dat weten ze bij het OM inmiddels ook want de tekst dat een eenwieler is toegestaan op de openbare weg mits WA-verzekerd is inmiddels verdwenen van hun website.

Dit liet de korpsleiding onlangs weten over de handhaving op PLEV’s zoals de Onewheel:

“Handhaven heeft voor de politie geen prioriteit en agenten zullen er ook niet actief op controleren”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *