Toegestaan op de weg maar onverzekerbaar

Iets wat niet is toegestaan op de weg is niet te verzekeren. Dat is vrij logisch. Een Onewheel is wel toegestaan op de weg maar extreem moeilijk te verzekeren. Het OM zei tot voor kort dit over de Onewheel:

Er zijn ook éénwielige gemotoriseerde voertuigen zonder stuur. Voor deze voertuigen is nu nog geen goedkeuring van het ministerie nodig. Wel moeten alle bestuurders die er mee rijden een aparte WA verzekering afsluiten. Hebben ze dat niet? Dan is de bestuurder in overtreding en kan het politie het in beslag nemen.

Uit ons onderzoek bleek dat, dat onmogelijk is omdat een Onewheel geen voertuig of een motorrijtuig is in de zin van de regelgeving. Je kan alleen een WA-verzekering afsluiten voor een motorvoertuig en dat is de Onewheel niet. De WVW beschouwt de Onewheel niet als een voertuig. Qua regelgeving is het geen voertuig en kan het dus ook geen motorrijtuig zijn volgens de WegenVerkeersWet.

We zijn al maanden op zoek naar een verzekering voor de Onewheel maar die zijn onvindbaar. We hebben vrijwel alle verzekeraars in Nederland aangeschreven, we zijn bij het Verbond van Verzekeraars langsgegaan maar niemand weet hoe het zit.

Een Onewheel valt niet onder verkeersregelgeving en er is ook geen EG voertuigcategorie omdat alle categorieën uitgaan van minimaal twee wielen. Gevolg: geen kentekeneisen, geen minimum leeftijd, noch rijbewijseis van toepassing voor de bestuurder van een Onewheel.

Net als een e-bike die soms wel 35 KM/U kan lijkt het ons vrij logisch dat een Onewheel onder je (AVP) aansprakelijkheidsverzekering valt. Wij willen er maximaal 25 KM/U mee rijden en dragen daarnaast ook nog eens een helm.

Een Onewheel is zeg maar een Segway met een wiel, je hebt geen stuur meer nodig want dat doe je met je gewicht. Dat klinkt vreemd en dat snap je pas als je erop staat. Het is magie die past bij de tijd en de mobiliteit van nu.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *