De Europese Commissie geeft een workshop over de e-step en vergeet de Onewheel

Europese lidstaten zoals Nederland en Duitsland verbieden bepaalde LEVs, zoals elektrische steps, elektrische skateboards of zelf-balancerende voertuigen zoals de Onewheel op de openbare weg. Vaak zonder gegronde argumenten en vanwege het ontbreken van behoorlijke Europese geharmoniseerde wetgeving.

Wij ontwikkelen onze eigen nationale regels en dat is ten opzichte van andere Europese lidstaten waar LEVs via zelfregulering gelijkgesteld worden aan een fiets op zijn zachtst gezegd en beetje vreemd. In Nederland stellen we LEVs gelijk aan een bromfiets inclusief kentekenplaat en een extreem zware keuring. Daarnaast kan je als Nederlander nergens ter wereld een LEV gebruiken in de landen waar het wel is toegestaan omdat je dan onverzekerd bent.

Vorig jaar heeft TRL in opdracht van de Europese Commissie onderzoek gedaan naar de marktontwikkeling en veiligheid van persoonlijke mobiliteitshulpmiddelen (PMDs). Wij noemen dat in Nederland LEVs, lichte elektrische voertuigen. TRL staat voor Transport Research Foundation en is een onafhankelijk onderzoeksbureau voor transport en mobiliteit.

Op 14 september 2022 houdt de Europese Commissie een workshop over de technische vereisten voor verkeersveiligheid van Personal Mobility Devices (PMDs), lees LEVs. Het programma van de workshop is vooral gericht op de nationale wetgeving van de e-step. TRL gaf vorig jaar aan dat er een herziening van de wetgeving moet komen voor alle LEVs maar dat staat vooralsnog niet op de agenda van de workshop.

LEVA-EU maakt zich net als Legaalrijden grote zorgen over deze workshop. Als we in de eerste workshop van de Europese Commissie naast de e-step niet eens kunnen spreken over elektrische skateboards of zelf-balancerende voertuigen zoals de Onewheel dan lijkt het alsof de Europese Commissie de aanbevelingen van de TRL nu al naast zich neer heeft gelegd.

Wij vrezen dat naast onze nationale overheid ook de Europese Commissie voorlopig niet in staat zal zijn om goede geharmoniseerde Europese wetgeving voor ons soort LEVs te ontwikkelen. We roepen daarom alle stakeholders en vertegenwoordigers van gebruikersgroepen van LEVs op om zich in te schrijven voor de workshop van de Europese Commissie en je stem te laten horen in de workshop.

Tijdens de workshop mogen Nederland, Frankrijk en Duitsland hun nationale regels voor e-steps e-scooters toelichten en voordat de Commissie in gesprek gaat met de deelnemers, mag één fabrikant van e-scooters commentaar geven op technische aspecten en naleving van de regelgeving. Wij ondersteunen de Franse nationale regels omdat die gelijkwaardig zijn aan de regels die wij hebben opgesteld in onze position paper.

We roepen iedereen die er toe doet op om zich in te schrijven voor de workshop van de Europese Commissie. Let op! Aanmelden kan tot 8 september, 12 uur. De workshop zal worden gehouden op 14 september van 09:30 uur tot 13:00 uur in Brussel maar deelname online is ook mogelijk. Inschrijven voor de workshop kan via deze link.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *